Dobrodošli na strani prehrana & dieta

nasvet uspešnih diet in hujšanja

 

 

Če bi vse te diete, katerih je dobesedno na tisoče, v praksi tudi delovale… potem vendarle ne bi bilo potrebe po stalnem “izumljanju” vedno novih in novih diet, kajne?! Vam to da mogoče kaj misliti? Morda to, da nekdo pošteno in vedno znova in znova služi na račun neukih in nepoučenih ljudi, ki slepo verjamejo, da jih bo neka nova dieta ali metoda hujšanja, katero po možnosti promovira še kaka filmska zvezda s sanjsko vitkim telesom, odrešila vseh odvečnih kilogramov?

Če tudi vi verjamete v to, če tudi vi odgovornost prelagate na druge in od drugih pričakujete, da bodo rešili vaše težave, potem lahko mirno zaprete to spletno stran, saj tukaj ne boste našli takih neumnosti. Če pa ste sami pripravljeni narediti nekaj zase, pa le berite dalje…

dieta prehrana hujšanje

 

Prekomerna telesna teža in duševnost

Ste morda vedeli , da če imate težave s prekomerno težo, obstaja zelo velika verjetnost, da gojite določene “nepravilne” miselne vzorce glede hrane, družbenih aktivnosti in zmožnosti upravljanja z vašo okolico. Obstajajo celo študije, ki kažejo na to, da so depresija, občutki tesnobe in ostale oblike razpoloženjskih motenj kar za 25 odstotkov pogostejše pri osebah, ki so klinično debeli.

Sedaj se postavlja vprašanje ali je debelost tista, ki povzroča te duševne motnje oziroma težave ali pa je ravno obratno? Moje osebno mnenje glede tega je, da debelost povzroča oziroma pripomore k nastanku ali potenciranju že obstoječih duševnih, čustvenih težav. Že samo, če pomislimo, da imajo debeli ljudje, s tem mislim na klinično debele, torej osebe, katerih teža že znatno ogroža njihovo zdravje in počutje, težave tudi z energijo samo, saj imajo potencialne težave z gibanjem, gibanje pa je poleg ostalih dejavnikov, poglavitnega pomena za samo stopnjo energije in vitalnosti človeka. Kdor se ne giblje zadostno, ima manj energije, kot nekdo, ki se redno in zadostno giblje.

In ker nima energije, je stalno utrujen, vseskozi potrebuje počitek in spanec, kar spet pripelje do tega, da je še bolj utrujen in cikel se zaključi, kar vse skupaj vodi v potencialen nastanek psihičnih in čustvenih težav, katere mnogi nato kompenzirajo s prekomernim in nenadziranim uživanjem nezdrave hrane, kar še dodatno otežuje že obstoječo situacijo. In nato spet znova…

Kako torej pobegniti iz začaranega kroga?

Potrebno je sprejeti odločitev in dejansko ukrepati. Pa ne jutri, ampak takoj. Ne čakajte, da se boste bolje počutili, ne iščite izgovorov, za katere sami pri sebi veste, da so le beg stran od samega sebe in od tega, kar vam povzroča težave. Vsi namreč delamo napake, a le mnogi se na njih tudi kaj naučimo. Sprejmite dejstvo, da imate težave s prekomerno težo, odločite se in ukrepajte. Ni vam namreč treba že prvi dan iti v skrajnosti in pretiravati. Začnite z 20-30 min lahke, zmerne hoje, si nato privoščite vročo prho in malce kasneje še lahek, zdrav obrok ter zvečer začnite redno odhajati k počitku, če vam vaš urnik to dopušča. Če vam ne, si poskusite organizirati čas tako, da boste za počitek našli dovolj časa, saj je le ta ključnega pomena za regeneracijo telesa.

Najpomembnejše pri tem pa je, da to nato počnete redno.

Raje, kot da bi začeli s kako neumno in nezdravo 3, 7, 14, 21 dnevno ali 3 mesečno dieto, se raje odločite, da se boste začeli zdravo prehranjevati, o tem lahko na spletu najdete ogromno informacij. Pomembno je tudi to, kako razmišljate o sebi. Se imate radi? Ali pa greste sami sebi na živce in se slabo počutite v svoji koži? Verjetnost obstaja, da drži to drugo.

Mogoče ste že slišali, kako se glasi definicija norosti?

“Noro je vseskozi početi ene in iste stvari in pričakovati drugačne rezultate.”

Torej, če ne boste nič spremenili, kako lahko pričakujete, da se bo kaj spremenilo? Dejavnikov za to, da tehtate preveč, kot bi si želeli, je lahko več. Ni vzrok le to, da morda preveč jeste in se ne gibljete dovolj. Razmislite o svojih občutkih, kako dojemate sebe, svet okoli sebe? Se počutite ranljivo in negotovo? Zelo veliko lahko naredite že s tem, da greste na sprehod ali lahek tek, če vam to dopušča zdravje in počutje. Zbistrili si boste glavo, vaše telo bodo preplavili hormoni sreče, takoimenovani endorfini, počutje bo čudovito, le poskusite. Ne čakajte na popoln trenutek, lepo vreme ali pravilno konstelacijo ozvezdja. Pregovor kdor čaka, dočaka… v tem primeru ne drži.

In ko se boste naslednjič spet počutili, da bi izpraznili hladilnik, se raje odpravite kam ven, v naravo, na svež zrak ali pa v fitnes, na sobno kolo ali orbitrek… ni pomembno kaj. Pomembno je, da se spravite v gibanje. Gibanje dela čudeže za počutje človeka.

Ne verjamete? Poskusite in nato vztrajajte pri tem. Ljudje smo namreč zgrajeni za gibanje, ne za posedanje na kavču in basanje z nezdravo hrano. Seveda pa je to, kaj boste izbrali Vi, vedno vaša odločitev.