Dobrodošli na strani prehrana & dieta

Vrste diet

Tukaj so opisi nekaterih shujševalnih diet, ki bodo vsekakor vplivali na vašo dobro počutje?

Dieta na osnovi zelenjavne juhe z zeljem in zeleno

 

 

Ta dieta je zelo učinkovita. Je zelo drava, ni pa predvidena kot splošen način prehrane. To dieto je najboljše uporabljati teden, največ dva. Ko pa ste na podlagi te hitre diete pridobili želeno telesno težo, je potrebno premisliti o nadaljnjem načinu prehrane, ki bi ohranjal s hitro dieto pridobljeno želeno telesno težo. Dieto srčnim bolnikom priporočajo nekateri kardiologi pred posegi na srcu in krvnih žilah. Ta dieta pa naj bi bila dobra tudi za boj proti raku, visokem krvnem pritisku in visokem holesterolu. Ta dieta je zelo primerna za hujšanje.

Dieta - Enodnevni post

Ta dieta temelji na osnovi enodnevnega popolnega posta. V času 24 ur se lahko izgubi tudi do 3 kilograme. Ta Dieta temelji na enostavnem pravilu: Ne sme se uživati in jesti, ničesar od prve ure spremembe lunarne faze. Lunarne faze ponavadi najdete na vseh koledarjih. Ta dan je pomemben zaradi tega, ker prihaja do sprememb v lunarnem in magnetnem polju na Zemlji. Te sprememb trajajo približno 24 ur. Pri tej dieti prihaja do večjega izločanja tekočin, ki jih organizem zadržuje v obdobjih stresa in slabe prehrane. Takšen način hujšanja ni škodljiv za organizem. In je zelo zdrav, ker povzroča detoksikacijo organizma z izločanjem tekočine iz celic. Dieto lahko brez skrbi uporabljate enkrat mesečno, ali celo enkrat tedensko. Zelo pomembno pa je, da se med enodnevnim postom ne uživa popolnoma nič hrane. V zameno pa je potrebno popiti popiti 2 do 4 litre negazirane vode, ter nesladkanega čaja, naravne sadne sokove, ki imajo veliko mineralnih soli. Alkohol ter mleko sta strogo prepovedana. Poleg detoksikacije organizma, se s to dieto doseže tudi to, da se organizem spočije in umiri. Dieta nima kontraindikacij in jo je priporočljivo uporabljati tokom celega leta. Dieto ne smete uporabljati več kot en dan.

Štiridnevna dieta

Ta dieta temelji na vnosu kalorij, ki pa jih zaužijemo v zelo majhnih količinah. Natančneje 4578 kalorij v štirih dneh. V teh štirih dneh se lahko izgubi tudi do 5 kilogramov. Ker je dieta zelo restriktivna, je ne smete podaljševati ali pogosto uporabljati.

Dnevna dieta po dnevih

Ta dieta traja 3 mesece, v katerih se izgubi med 18 in 25 kg in povzroči spremembe v sami presnovi. Pri tej dieti je značilno, da je razdeljena po dnevih, ko je priporočen vnos le ene vrste hranilnih snovi oziroma hrane, ki jih pretežno vsebuje. Tako je prvi dan proteinski, drugi dan je škrobni, tretji je ogljikovo-hidratni, četrti pa sadno-zelenjavni. Enkrat mesečno pa se izvaja tudi vodni dan, ko se lahko pije le voda (nesladkana kava, ali nesladkan čaj). Za vsak dan so priporočene določene vrste hrane. Dieta je zelo zanimiva tudi zaradi tega, ker v ogljikovo-hidratnem dnevu dovoljuje tudi konzumacijo pizze, slaščic, vendar v zmernih količinah.

Dieta glikemičnega indeksa

Ta dieta temelji na hitrosti prehajanja glukoze iz hrane v kri. Najprej se je ta dieta predpisovala diabetikom, saj zelo dobro uravnava insulin v krvi. Kasneje pa se je pokazala učinkovito tudi za hujšanje. Pri tej dieti se kilogrami izgubljajo počasi, a vztrajno. Gre za zelo zdrav način prehranjevanja, bogat z ogljikovimi hidrati, zmeren z vnosom beljakovin in zelo skopušen z maščobami. Za hujšanje je pomembno, da imajo obroki nizek glikemični indeks. Ta dieta je po mnenju mnogih zelo zdrava in zelo priporočljiva dieta.

Dieta na podlagi kombiniranja hrane

Ta dieta temelji na izogibanju kombiniranja hkratnega vnosa tistih vrst hrane, ki so v medsebojnem konfliktu. Dieta narekuje, da se ne smejo istočasno vnašati proteini z ogljikovimi hidrati, sadje se lahko je le tedaj, ko je dovoljeno del zelenjave kombinirati z drugimi ogljikovimi hidrati ali beljakovinami in podobno. Kombiniranje hrane je dokaj zapletena dieta. Temelji pa na spoznanju, da kombiniranje ogljikovih hidratov in proteinov upočasnjuje prehod glukoze iz hrane v kri in na ta način stabilizira nivo sladkorja v krvi. In ravno to lahko pomaga pri hujšanju.

Dieta na podlagi krvne skupine

Ta dieta določa za vsako krvno skupino seznam dovoljenih in prepovedanih živil. Tisti, ki imajo krvno skupino 0 naj jedo veliko mesa in rib in malo ogljikovih hidratov, tisti, ki imajo krvno skupino A, naj jedo hrano bogato z vlakninami in ribo in revno z drugimi vrstami mesa, tisti z B krvno skupino naj jedo zelenjavo in meso vendar nikakor perutnine in slanine, tisti z AB krvno skupino pa bi morali kombinirati dovoljena in prepovedana živila po kriterijih za skupini A in B. Dieta je zelo zapletena in zahteva obdobje prilagoditve organizma nanjo. Prav tako v jedilniku za vsako krvno skupino primanjkuje kakšne od hranilnih snovi, potrebnih za organizem.

Dieta Zona (Cona, Zone)

Ta dieta temelji na vnosu ogljikovih hidratov nasproti beljakovinam in maščobam v razmerju 40:30:30. Dieta priporoča pretežno naslednja živila: Pusto piščančje meso, ribo, zelenjavo in mlečne beljakovine. Posamezni obroki pa se izračunavajo v treh skupinah. Skupina ogljikovih hidratov, skupina beljakovin in skupina maščob. Makrobiotično gledano je dieta Zone blizu optimumu, a narekuje premajhen vnos kalorij, da bi jo lahko uporabili kot splošen način prehrane.

Nulta dieta

To je dieta, ki se uporablja kot tretman hujšanja v bolnišnicah. Ta dieta mora biti nujno pod nadzorom zdravnika. Med dieto je potrebno nadzirati kalij, ker izguba kalija, ki jo povzroči daljši post, lahko povzroči motnje v delovanju srca. Če dieta traja dlje časa, več kot deset dni, je potrebno jemati vitamine B in C. Prav tako je potrebno nadzirati količino beljakovin v organizmu oziroma njihovo porabo. Ker se pri tej dieti najprej izgubi glikogen, nato mišično tkivo in šele nato maščobno tkivo, je med dieto priporočljiva telesna aktivnost - telovadba. V 30 dnevih nulte diete lahko pacienti izgubijo do 15 kilogramov. Ker se med dieto sol normalno izloča iz telesa, zaradi posta pa se ne vnaša nova sol, prihaja do izgube tekočine (kar med drugim tudi povzroča začasno izgubo kilogramov), in posredno povzroči znižanje krvnega pritiska Potrebno e redno kontrolirati krvni pritisk in se izogibati zdravilom proti visokem krvnem pritisku, ker lahko v nasprotnem primeru pride tudi do nezavesti pacienta. Zaradi izjemne rizičnosti se ta dieta uporablja le v skrajnih primerih in pod strogim nadzorom zdravnika. Neprimerno izvajanje tega dietnega programa lahko povzroči tudi smrt.

Vikend dieta

Ta dieta, traja le tri dni, tokom diete pa izgubite 2 kilograma. Priporoča se, da greste na dieto v petek in izkoristite vikend. Dieta je zelo zdrava in bogata, tako da sploh ne občutite lakote.

Dieta z korenčkom

Ta dieta traja 7 dni in se z njo izgubi tudi do 2 kilograma. Dieta z korenčkom, zelo blagodejno vpliva na kožo. Tudi ta dieta ne zahteva veliko odrekanja.

Dieta z bananami

Ponavadi vse diete prepovedujejo uživanje banan, ta pa nasprotno kot glavno sestavino priporoča ravno banano. Pri tej dieti zaužijemo tri banane dnevno. Dieta z bananami, ki traja 7 dni, se poje skupno 21 banan poleg vsega ostalega, kljub temu pa je z njo moč izgubiti do 4 kilograme. Dieto je moč reducirati le na prve tri dni, v katerih se izgubita predvidoma 2 kilograma.

Dieta z lubenico

Ta dieta je zelo zdrava in prav tako zelo bogata. Dieta z lubenico traja 7 dni. Pri tej dieti je moč zgubiti do 5 kilogramov. Dieto je moč podaljšati še za en teden.

Dieta z grozdjem

Ta dieta traja 3 dni in povzroči izgubo do dveh kilogramov. Dieta je zelo enolična, saj je pri vseh obrokih ključna sestavina grozdje. Kljub temu je dieta zelo zdrava, predvsem pa je primerna za razstrupljanje organizma.