Dobrodošli na strani prehrana & dieta

Dieta

 

 

Pevelika ali prekomerna telesna teža je posledica različnih dejavnikov okolja in dednosti, vendar mehanizmi posameznih vplivov danes še niso povsem pojasnjeni.
Zagotovo dobro vemo, da debelost nastane, če telo dobiva preveč kalorij, oziroma več kot jih potrebuje in dobro vemo tudi to, da lahko odvečne kilograme izgubimo na ta način, da zmanjšamo dnevni vnos kalorij v naše telo ter z redno, vsakodnevno telesno aktivnostjo povečamo njihovo porabo.

Zdrav duh v zdravem telesu in zdrava prehrana z zdravim duhom sta učinkovita kombinacija za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Veliko sadja, zelenjave ter uživanje uravnoteženih in polnovrednih obrokov hrane oziroma izogibanje ocvrtim, mastnim in visoko - kaloričnim jedem, bistveno pripomore k učinkovitemu kontroliranju naše telesne teže ter s tem pomaga ohranjati naše zdravje in dobro počutje. Če bomo dnevno zaužili le nekaj kalorij manj bomo s tem veliko naredili zase, vendar pa lahko na nasprotni strani stroga dieta in neprestano odrekanje naši najljubši hrani povzroči neželen rezultat.

Ni pomembna le količina zaužite hrane, pač pa tudi njena kvaliteta, raznovrstnost in sestava. S prehrano moramo namreč telesu zagotoviti vse hranilne snovi, vključno z maščobami, z določenim deležem beljakovin in ogljikovih hidratov, vse potrebne vitamine in minerale ter seveda dovolj energije, da lahko normalno živi in funkcionira.

Da bi izgubili odvečne kilograme, in telesu kljub temu zagotovili vse kar potrebuje za svoje normalno delovanje in da bi to storili na zdrav in telesu prijazen način oziroma da bi pri tem uživali uravnoteženo in polnovredno hrano z malo kalorij, se je potrebno karseda držati navodil.