Dobrodošli na strani prehrana & dieta

Koliko tekočine na dan

Tukaj je opisano koliko tekočine na dan naj bi posameznik zaužil na dan

 

 

Koliko tekočine je priporočljivo dnevno spiti?

Zelo preprosto vprašanje, ki pa nima enostavnega odgovora. Koliko tekočine potrebuje naše telo, je odvisno od številnih dejavnikov kot so : zdravje, počutje, okolje kjer živite in vaše aktivnosti.

Voda je sestavni del našega telesa, saj nam predstavlja kar 60 % telesne teže in je tako vsak sistem v telesu odvisen od vode. Voda odvaja toksine iz vitalnih organov, dovaja hranila v celice in zagotavlja vlažno okolje za ušesa, nos in grlo.

Vodo vsakodnevno izgubljamo z dihanjem, telesno aktivnostjo, urinom in prebavo, zato pa jo moramo tako nadomeščati z uživanjem tekočine in hrane, ki vsebuje vodo (razne juhe, omake, ter sadje ki vsbuje veliko vode – lubenica, melona, pomaranča, zelenjava – kumare, bučke, paradižnik).

Odrasli človek:

  • izloči z urinom približno 1,5 l vode. Dodaten liter vode izgubi z dihanjem, potenjem in delovanjem prebave. Navadno hrana vsebuje približno 20 % vseh tekočih vnosov. Po teh izračunih je zadostna količina zaužite tekočine 2 litra na dan.
  • Priporočila strokovnjakov prehranjevanja so, da naj moški zaužijejo 3 litre tekočine, ženske pa 2,2 litra.
    Običajno velja spoznanje, da zaužijete dovolj tekočine, če zelo redko občutite žejo in izločite približno 2 litra svetlo rumenega urina.

Pomanjkanje vode vodi v dehidracijo, to je stanje, ki se pojavi, ko nimate dovolj vode v telesu, da bi telo nato normalno delovalo.

Znaki dehidracije

blag do močan občutek žeje, suha usta, utrujenost, glavobol, zelo malo urina, mišična šibkost, omotičnost, vrtoglavica.