Dobrodošli na strani prehrana & dieta

Prehranska piramida

 

Vedno znova se sprašujemo, kaj naj jemo, da bi se vsaj približno zdravo prehranjevali. Še posebej, ker lahko marsikje preberemo, da imajo brez uravnotežene in kakovostne vsakodnevne prehrane tudi vsi prehranski nadomestki in prehranska dopolnila (dodatki) bolj slab učinek. Lahko so celo škodljivi.

Prehranska piramida je slikovni prikaz izbora in kolicine živil, ki naj jih jemo vsak dan. Prikazuje uživanje živil iz petih glavnih prehranskih skupin. Vsaka skupina vsebuje dolocene hranilne snovi, ne pa vseh, ki jih potrebujemo. Prav zato živila iz ene skupine ne morejo v celoti nadomestiti živil iz druge skupine in nobena skupina živil ni pomembnejša od druge. Za dobro zdravje potrebujemo živila iz vseh skupin.

Najvec živil naj bi pojedli iz skupine živil zelenjave in sadja ter skupine živil kruh, žita, riž, testenine, krompir in druga škrobna živila (razlicne vrste žit, kaše, kosmice, kruh – crn, polnovreden, testenine – polnovredne, polenta, krompir). To so živila rastlinskega izvora in vsebujejo veliko zdravju koristnih snovi kot so: vitamini, minerali, prehranska vlaknina, antioksidanti, številne sekundarne rastlinske zašcitne snovi in sestavljeni ogljikovi hidrati.

Skupine živil meso in zamenjave ter mleko in zamenjave so pretežno živalskega izvora, nekaj pa jih je tudi rastlinskega izvora (soja, druge strocnice, sojino mleko, sojin sir. Ta živila so pomembna zaradi beljakovin, kalcija, železa, cinka, nekaterih vitaminov in mašcob. Pri tej skupini moramo biti pri izboru živil živalskega izvora previdni glede mašcob. Izbirati moramo cimbolj pusta (ali posneta) živila.

Na samem vrhu piramide so mašcobe, olja in slašcice. Ta živila vsebujejo predvsem mašcobe in sladkorje. Imajo zelo visoko energijsko vrednost (veliko kalorij). Uživajmo izbrane v majhnih kolicinah in bolj poredko. Zelo pomembno je, katere mašcobe izbiramo za pripravo hrane!

Vsaka skupina živil vsebuje tudi hranila iz drugih skupin živil vendar v manjših kolicinah. Zato moramo pri sestavi hrane upoštevati vsa prisotna hranila. Tako se sladkor in mašcobe pojavljajo pri vecini skupin živil. Hrana, ki jo zaužijemo je navadno kombinacija živil iz razlicnih skupin, pri sami pripravi hrane pa dodajamo tudi dolocena živila, najpogosteje mašcobe. Izbirajmo pusta, manj mastna živila in hrano pripravljajmo s kvalitetnimi mašcobami (oljcno, repicno olje) ter uživajmo orešcke, ki so bogato z zdravju koristnimi mašcobami.

prehranska piramida